HempRefine Oy:n uutiskirjeessä esitellään viimeisimmät kuituhamppualan uutiset, tapahtumat ja viljelyyn liittyvät
ajankohtaiset asiat.

Tilaa uutiskirje tästä sähköpostiisi tai kotiosoitteeseesi!
Uutiskirje ilmestyy keskimäärin kaksi kertaa vuodessa.

Jätä ao. kentät tyhjiksi jos haluat uutiskirjeen vain sähköpostitse.

 
 

Hamppubetoni

 

Hamppu-kalkkikomposiitti, eli hamppubetoni, perustuu vanhoihin ja historian saatossa toimiviksi ja terveellisiksi havaittuihin rakennusmateriaaleihin. Hamppubetoni valmistetaan sekoittamalla hamppupäistärettä kalkin ja veden kanssa erilaisissa seossuhteissa käyttötarkoituksesta riippuen. Se tarjoaa nollaenergiataloille ja passiivitaloille ekologisen ja terveellisen vaihtoehdon mm. seinärakenteeksi.

Hamppubetoni tarvitsee jäykistävän rungon, joka tehdään yleensä puusta. Runko ympäröidään hamppubetonilla ja pinnat voidaan viimeistellä esimerkiksi kalkilla. Hamppurakenteiden paksuusvaatimukset eivät ole niin suuret, että ne vaikuttaisivat merkittävästi rakennuksen suunnitteluun.

Kalkki mahdollistaa vesihöyryn läpäisyn ja toimii suojana. Jos rakenteeseen tulee pieni halkeama, kalkilla on ominaisuus korjata se. Halkeaman kohdassa kalkki kerää kosteutta, joka irrottaa kaiken irtonaisen kalkin hamppubetonissa nostaen sen pintaan. Pinnassa oleva kalkki karbonisoituu ja kovettuu, jolloin halkeama umpeutuu.

Suomalaisessa rakentamisessa kalkki on tuttu terveellisyydestään ja sitä on käytetty mm. maakellareiden maalina desinfioivan ominaisuuden takia. Korkean emäksisyyden ansiosta se luo huonon kasvualustan homesienille (Evrard & De Herde 2010).

Hamppubetonin ominaisuudetHamppubetoni säilöö lämpöä päivällä kun on lämmin ja vapauttaa sitä yöllä kun on kylmä. Hamppubetoni pitää rakennuksen viileäni samalla reaktiolla kovilla helteillä. Kylmäsillat voivat olla ongelma normaaleissa rakenteissa, mutta hamppubetonista valmistetuissa rakenteissa kylmäsilloista päästään eroon, sillä runko jää betonin sisään. Rungon peittäminen tarjoaa myös sen edun, että rakennus on tiivis, ja rakennusvirheistä johtuvat lämpöhäviöt ovat helposti vältettävissä.

HempRefine Oy osallistuu vuonna 2017 usean demonstraatiokohteen rakentamiseen, joissa testataan erilaisia materiaaliseoksia ja rakennustapoja. Tavoitteenamme on toimia hamppurakenteiden kokonaistoimittajana ja varmistaa rakennusmateriaalien korkea laatu ja ekologisuus käyttämällä omien sopimusviljelijöiden tuottamaa kotimaista hamppupäistärettä. Pohjoinen ilmasto asettaa hamppurakentamiselle omat erityisvaatimuksensa, joten osallistumme asiakkaiden rakennushankkeisiin jo suunnitteluvaiheessa.

Back to top
Back to top