HempRefine Oy:n uutiskirjeessä esitellään viimeisimmät kuituhamppualan uutiset, tapahtumat ja viljelyyn liittyvät
ajankohtaiset asiat.

Tilaa uutiskirje tästä sähköpostiisi tai kotiosoitteeseesi!
Uutiskirje ilmestyy keskimäärin kaksi kertaa vuodessa.

Jätä ao. kentät tyhjiksi jos haluat uutiskirjeen vain sähköpostitse.

 
 

Eläinkuivikkeet

 

Kuituhampun puumaisesta pehmeästä osasta, päistäreestä, valmistetaan laadukkaita eläinkuivikkeita, joka ovat ihanteellisia hevosille, kissoille, jyrsijöille ja monille muille eläimille. Yhteistä kaikille hamppukuivikkeille on niiden korkea laatu, ekologisuus ja kyky neutraloida voimakkaita hajuja. Hamppukuivikkeet ovat vaaleita, ne eivät juuri pölise, jäädy tai sotke.

HamppukuivikepaaliHempRefine Oy aloitti omien sopimusviljelijöiden tuottamasta sadosta jalostettujen kuivikkeiden toimitukset joulukuussa 2014. Tuotteitamme on saatavilla verkkokaupastamme ja seitsemästä jakeluspisteestä (tammikuu 2016). Toimitamme tuotteitamme Postin kuljettamana ympäri Suomea. 

Hevosille, jyrsijöille, kanoille ja monille muille pieneläimille sopii parhaiten puuhaketta muistuttava, mutta pehmeämpi, imukykyisempi ja pölytön hamppupäistäre, jota myymme 150 litran kookkaissa puristemuovipakkauksissa. Aloitamme pakkaamaan hamppupäistärettä keväällä 2016 myös pienempiin, noin 20 litran muovisäkkeihin.

Kuivikepellettiämme käytetään paitsi kissanhiekkana, myös marsujen, kanien, lintujen, siilien jne. kuivikkeena. Sampo-kuivikepelletti on poikkeuksellinen tuote: se imee nesteet puupellettiä jopa 10 kertaa nopeammin ja se neutralisoi voimakkaat hajut tehokkaasti. Myymme Sampo-kuivikepellettiä 10,9 litran pakkauksissa. Lisätietoa pelletin ominaisuuksista saat lukemalla viimeisimmästä pellettikokeestamme.

HamppupäistäreHamppukuivikkeiden etuja ovat niiden korkea imuteho, antibakteerisuus, pölyämättömyys, pehmeys, riittoisuus, käsittelyn helppous ja kuivituksen edulliset kokonaiskustannakset. Hamppukuivikkeet ovat ekologisia: suuri osa raaka-aineesta on peräisin omilta luomutuottajiltamme, eikä hampun viljelyssä käytetä koskaan torjunta-aineita.

Hamppukuiviketta käyttäen syntyy vähemmän monin paikoin ongelmaksi osoittautunutta kuivikelantaa. Hamppukuivikelanta maatuu nopeasti ja sen voi levittää lannoitteeksi pellolle tai mädättää biokaasulaitoksessa energiaksi.

Hamppukuivikkeen käyttö edistää eläinten hyvinvointia

Kehitämme kuiviketuotteitamme jatkuvasti yhteistyössä asiakkaiden, yrityksien ja tutkimuslaitosten kanssa. Erityinen paino on hamppukuivikkeiden luontaisten antibakteeristen ominaisuuksien vahvistamisella. Hamppukuivike on erinomainen valinta eläimille, joilla on kohonnut tartuntariski tai jotka kärsivät bakteeri-infektioista.

Hamppukuivike on vaaleaa ja pehmeää, eikä hamppupatja pölise. Se on helppo pitää siistinä, joten se on hyvä makuupaikka hevoselle. Suuret määrät lantakaasuja ja/tai pölyä ilmassa altistavat hevosen hengityselinsairauksille, mutta hamppua käyttämällä niiden riskin voi minimoida.

Hamppukuivike on taloudellinen ratkaisu

Hevosilla hamppukuivike toimii parhaiten paksuna patjana, jota häiritään mahdollisimman vähän. Karsinasta poistetaan ainoastaan lantakikkareet ja märät kohdat päivittäin ja karsina käännetään noin viikon välein ja silloin poistetaan pohjaa vasten olevat tummuneet kohdat, ja lisätään pinnalle 1-2 paalia kuiviketta.

Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun Biotaloudesta bisnestä -hankkeen osana selvitettiin (Juvonen, 2014) hamppukuivikkeen ominaisuuksia verrattuna turpeeseen ja olkipellettiin. Tutkimus vahvisti käytännön kokemukset hamppukuivikkeiden kokonaistaloudellisuudesta.

Hamppupäistäre oli karsinoita perustettaessa nopein ja se oli nopein siivota. Päistäreen vaaleus ja pölyämättömyys paransivat sen käyttökokemusta. Turpeen osalta karsinan perustaminen oli hitainta ja turve pölysi ja sotki paikkoja. Lisäksi turve jäätyi talvella.

 

Kuivikkeiden kulutus

Hamppukuivikkeen tonnihinta on olkipellettiä ja turvetta korkeampi, mutta hamppukuivikkeen riittoisuus, kuivikelannan määrän väheneminen ja työvoimakustannusten lasku tekevät siitä edullisimman kuivikkeen. Pelkät hankintahinnat huomioiden hamppukuivike asettuu samalle tasolle tai alemmas kuin turve ja olkipelletti. Karelia ammattikorkeakoulun selvityksen mukaan kuivituksen kustannukset vaihtelivat kuivikkeen toimittajasta riippuen turpeella 442 ja 1315 euron ja olkipelletillä 450 ja 753 euron välillä hevosta kohden. Hamppukuivikkeella vastaava kustannus oli 536 euroa.

Back to top
Back to top