- Kuituhamppu on hyvä vuoroviljely- ja maanparannuskasvi. Kuituhampun juuristo tunkeutuu syvälle ja kuohkeuttaa tehokkaasti maata nostaen ravinteita seuraavan viljelykasvin käytettäväksi. Isot lehdet tippuvat syksyn ja talven aikana maahan lisäten eloperäisen humuksen ja pieneliöiden määrää. Viljan on todettu tuottavan 10 – 20 % paremman sadon kuituhampun jälkeen (Bosca & Karus, 1998).
- Torjunta-aineita ei tarvitse käyttää. Kuituhampulla ei ole todettuja tuhohyönteisiä tai kasvitauteja. Nopeasti kasvavana (kasvin pituus 3 – 4 m) ja isolehtisenä kasvina se tukahduttaa rikkakasvit alleen antaen puhtaan kylvöalustan seuraavalle kasvukaudelle.
- Pystyy hyödyntämään orgaanisenkin lannoitteen tehokkaasti. Soveltuu hyvin myös luomuviljelyyn.
- Samat viljelijätuet kuin viljoilla.
- Satotaso samaa luokkaa kuin esim. Keski-Euroopassa. Kuituhamppu pystyy hyödyntämään Suomen pitkät valoisat kesäpäivät ja -yöt. Tämän ansiosta kuituhampun satotasolla pystytään kilpailemaan hyvin muiden tuottajamaiden kanssa.
- Kevätkorjuu. Kuituhampun voi korjata kevättalvella maan ollessa vielä roudassa. Korjuu on mahdollista myös maan kuivuttua kylvökuntoon. Pitkä korjuukausi keväällä tasaa työruuhkia eikä venytä korjuuta sateiseen syksyyn.
- Ei sadon kuivauskustannuksia. Kevätkorjattu kuituhamppu on kuivaa ja sellaisenaan valmista varastoitavaksi. Säästää aikaa ja rahaa.
- Ei vaadi uusia laiteinvestointeja, korjuu karholta suurkantti- tai pyöröpaalaimilla.
- Tarjoaa uusia mahdollisuuksia maaseutualueille. Kuituhampun viljely ja sadonkorjuu-urakointi tarjoavat mahdollisuuden lisäansioihin viljelijöille ja urakoitsijoille ilman lisäinvestointeja. Viljelyyn soveltuu viljanviljelykalusto ja sadonkorjuuseen voi käyttää rehunkorjuukalustoa.
- Tulevaisuuden kasvi. Kuituhampun avulla pystytään vähentämään mm. riippuvuutta tuontiöljystä ja -energiasta, koska hamppukuidulla voidaan korvata muun muassa öljyperäisiä muoveja. Kuituhampusta valmistettavat tuotteet ovat kierrätettäviä.
- Sitoo tehokkaasti hiilidioksidia. Kuituhamppu sitoo 2 – 3 kertaa enemmän hiilidioksidia muihin kasveihin verrattuna ja on näin erinomainen ilmaston lämpenemisen hillitsijä.
Lue lisää kuituhampun sopimusviljelystä ja viljelytekniikasta!
Euroopan ympäristökeskus selvitti vuonna 2007 yleisimpien viljelykasvien ympäristövaikutuksia. Hamppu pärjäsi vertailussa erinomaisesti, kuten alla oleva taulukko osoittaa.