HempRefine Oy:n uutiskirjeessä esitellään viimeisimmät kuituhamppualan uutiset, tapahtumat ja viljelyyn liittyvät
ajankohtaiset asiat.

Tilaa uutiskirje tästä sähköpostiisi tai kotiosoitteeseesi!
Uutiskirje ilmestyy keskimäärin kaksi kertaa vuodessa.

Jätä ao. kentät tyhjiksi jos haluat uutiskirjeen vain sähköpostitse.

 
 

Kuituhampun viljelysopimuksien aika on nyt


Kuituhampun sopimusviljelijöitä kasvukaudelle 2018-2019 haetaan erityisesti Lounais-Suomesta, noin 100 kilometrin säteellä Humppilasta. Kuituhamppu soveltuu erinomaisesti viljelykiertoon: se parantaa peltojesi kasvukuntoa, antaa rikkakasveille kyytiä ilman ruiskutuksia ja säästää työaikaasi. Kesän aikana jopa neljämetriseksi venyvä kuituhamppu sitoo maaperään tehokkaammin hiiltä kuin muut viljelykasvit.

Hampun paalujuuriKuituhampun sopimusviljely lisääntyy vuosi vuodelta - viljelijät osaavat arvostaa helppohoitoisen hampun maaperää parantavia vaikutuksia. Kuituhampun viljely on helppoa, sopimusviljelijänä kylvät suoraan tilalle toimittamamme siemenet touko- tai kesäkuun aikana. Kasvustoa ei tarvitse käsitellä torjunta-aineilla, eikä satoa kuivata, joten kylvön lisäksi viljelijän tehtäväksi jää seuraavana keväänä sadonkorjuussa avustaminen ja/tai paalien välivarastointi tilalla.

Suomessa hehtaarilta saadaan noin 7 tonnin kuiva-ainesatoja, joihon on sitoutunut noin 10 tonnia hiilidioksidia. 10 tonniin ei sisälly hampun valtava vihermassa, joka tippuu syksyllä peltoon lisäten arvokasta eloperäistä humusta. Hampun lehdissä on runsaasti typpeä, noin 40 - 50 %. Suurin osa kasvin käyttämästä typestä palautuu lehtien mukana peltoon, arvioiden mukaan noin 70 %. Kuivan hamppukorren C/N- eli hiili-typpisuhde vaihtelee 40:1 ja 56:1 välillä, joten pellolta korjattava korsimassa ei juuri sisällä ravinteita, jotka jäävät seuraavien viljelykasvien käyttöön. Tutkimusten mukaan yksi vuosi kuituhampun viljelyä parantaa seuraavaa viljasatoa 10 - 30 %.

talvipeitteisyysKuituhamppupaaleja voidaan varastoida peitettyinä pressulla muutamia kuukausia, mutta suosittelemme laatutappioiden välttämiseksi paalien varastointia esimerkiksi katoksen alla tai hallissa. Pyrimme tarjoamaan sopimusviljelijöille mahdollisuuden välivarastoida sato HempRefine Oy:n tiloissa keväästä 2019 alkaen. Välivarastointi on välttämätöntä, koska sadon jalostaminen tuotteiksi kestää koko vuoden.

Olemme kehittäneet kuituhampun jalostamiseen soveltuvaa teollista linjaa kolme vuotta ja vuodenvaihteen tienoilla pääsimme tavoiteltuun kapasiteettiin, jolla pystymme jalostamaan kaiken korjatun biomassan korjuuta seuraavan vuoden aikana. Jatkuvan kehitystyön takia emme pystyneet prosessoimaan kaikkea biomassaa aiempina vuosina, mutta tällä hetkellä laitteisto on jatkuvassa käytössä, eikä ongelmia sadonkorjuussa tai sadon prosessoinnissa enää ole.

Sopimusviljelijöidemme mainitsemia hyviä puolia ovat olleet ajankäytön helpottuminen, rikkakasvipaineen väheneminen sekä parantunut maan kasvukunto. Näiden hyvien puolien lisäksi kuituhampulle maksettu hinta on ollut vahvasti nousujohteinen, nyt solmituissa sopimuksissa 145 € per kuiva-ainetonni. Uskomme jatkossakin hintakehityksen olevan vakaata. Kuituhampulle maksetaan normaalit EU-viljelytuet ja se täyttää talviaikaisen kasvipeitteisyyden vaatimuksen.

hampun paalaaminenViljelysopimuksia teemme vuonna 2018 pääosin Lounais-Suomessa, 100 kilometrin säteellä Humppilasta. Sopimukset ovat mahdollisia muillakin seuduilla, mutta biomassan kuljetuksista ja sadonkorjuun järjestämisestä tulee sopia erikseen. Sopimusviljelyssä tilakohtainen viljelyala on 5 hehtaarista ylöspäin. Sitoudumme ostamaan sopimusviljelijän tuottaman ja paalaaman sadon. Sato vaihtelee mm. maaperästä, kasvuolosuhteista ja lannoituksesta riippuen 4 ja 8 tonnin välillä hehtaarilta. Sadonkorjuussa käytetään alueilla toimivia kilpailutettuja ja kokeneita urakoitsijoita, mutta viljelijä voi korjata sadon myös omalla paalaimella.

Siemenkustannukset hehtaarilla vaihtelevat 140 - 180 euron (ALV 0%) välillä. Siementen hinta vaihtelee todellisten kustannusten mukaan - HempRefine Oy toimittaa siemenet sopimusviljelijöilleen aina omakustannehintaan.

Viljelysopimusasiat ja lisätiedot numerosta 040-7409242, Henri Mattila. Vastaamme kuituhampun viljelyä koskeviin kysymyksiin myös sähköpostitse osoitteesta  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Lue myös:

 

Tutustu tuotevalikoimaamme verkkokaupassamme osoitteessa www.hamppukauppa.fi.

 

Back to top
Back to top